TeX-információs oldal


Az elsõ kérdés, ami felmerülhet az olvasóban, hogy mi is a TeX. Megpróbáljuk röviden vázolni. A TeX egy olyan fejlett programozási lehetõségekkel ellátott szövegtördelõ és -szedõ program, amely lehetõvé teszi, hogy átlagos felhasználó tetszõleges szöveget mûvészi módon, nyomdai minõségben állítson elõ saját számítógépén.

 A TeX-et Donald E. Knuth, a méltán világhírû matematikus fejlesztette ki a hetvenes évek közepén. A legenda szerint egyik könyvének kéziratával elment egy nyomdába azzal a kívánsággal, hogy könyve jelenjen meg belátható idõn belül. Erre a nyomda szakembere valahogy így válaszolt: "Ha valaki ennyire okos, szedje ki otthon saját munkáját!". Knuth a PC-n használható rendelkezésre álló szövegszedõ programokat nem találta megfelelõ minõségûnek, így hozzáfogott egy olyan program megírásához, amellyel PC-n, minden nyomdai eszköz nélkül egyszerûen lehet matematikai képletekkel, formulákkal tarkított szöveget nyomdai minõségben elõállítani. Hosszú fejlesztõ munka során elkészült a TeX elsõ, Pascal nyelven íródott változata.

 A "TeX" (ejtsd tech) név a tau, epszilon, chi görög betûk latin betûs átirata, amely a görög mûvészet szó kezdete. Az "E" betû ejtettsége [amint azt a logo mutatja] a TeX lehetõségeire utal.

 A 70-es évek közepén írt programot Knuth természetesen továbbfejlesztette. Azóta a TeX több változata is elkészült, amelyek alapkövetelményként ugyanúgy teljesítik a tesztfeladatok kiszedését, mint az elsõ változat.

 A fejlesztõk mindvégig eleget tettek Knuth kívánságainak, azaz a TeX alapfilozófiája nem változott, a verziószáma pedig Pi-hez tart. Ezen sorok írásakor az aktuális verziószám: 3.14.

 A TeX elõnyei

[...]

A könyv három fejezetre tagolódik, amelyek lényegében külön-külön is használhatók. Az elsõ fejezet az elsõ lépésekhez nyújt segítséget a TeX programozási nyelvének megismerésében. A második fejezet egy matematikai makrócsomag, az AmSTeX használatát ismerteti. A harmadik fejezet pedig az emTeX programrendszer használatát és installálását írja le.

Debrecen, 1995. november 12.

Demó oldalak (félfelbontásban)